Христос Родився!
Славім Його!

432x367_Bishop_Peter_StasiukРадісний час Різдва Христового є знову посеред нас. Ми розважаємо про рік який минув. Були радісні події як рівно і смутні для кожного із нас. Це є суть життя. Багато речей змінилися від часу народження Христа але, на жаль, багато залишилися ті самі як наприклад самолюбство, та насильство. Усі ті речі провадять до роздору та війн. Це з часом спричинює до перенесення родин і навіть цілих спільнот. Таке сталося Святій Родині з приводу насильства зі сторони Ірода.
Багато з наших родин в Єпархії мають подібну історію до Йосифа та Марії які шукали місця де породити дитя Ісуса. Свята Родина є образом родин які є перенесені із свого місця. Це є також наша історія в Австралії в теперішньому часі чи це є жертви другої світової війни чи біженці із Боснії.
Ікона Різдва оповідає про перенесення та переслідування. Також каже нам що Бог є і добро переможе завжди не зважаючи на обставини. Христос народився в стаєнці, найбідніший із бідних. Із другої сторони присутність пастухів та царів із Сходу в часі народження Ісуса перемагала норми та перестереження свого часу як також і нашого. Їхня присутність не була припадкова. Вона спонукує нас застановитися чи ми, живучи в Австралії сьогодні в багатокультурній спільноті, зуміємо бачити Христа в кожній особі навколо нас. Не має ідеального світу. Різдвяна ікона показує нам звичайні трудності життя яких мала Свята Родина. Центральна постать це особа Христа. Усе інше в іконі є символом того що станеться , ряд подій які ведуть до народження Христа та дійсність яку слабкі переживають у житті.

З другої сторони ікона показує нам почуття глибокого миру. Маємо в іконі різні групи людей. Пастушок із сопілкою вказує на мир якого Христос приносить у світ. В книзі Ісаї ми читаємо про символіку осла та бика. “Бик знає свого пана та осел ясла в яких спочиває пан, але Ізраїл не знає мене та люди не шанують мене”. Ісая (1.3) Це символ Христа який приносить мир до усіх людей та усего сотворіння. Ангели вказують на повязання між двома світами.

Що це каже нам? Народження Христа є подібне до нашого життя. Існує радість і смуток. Було б побажане що б ми знайшли час в цьому Різдвяному часі приглянутися до ікони Різдва Христового та знайшли деякі із тих деталів.

В житті нашої Церкви тепер маємо про що тішитися. Ми розпочали процес Візії 2020. Це є восьми річний процес віднови в наших парафіях. Ми вже розпочали цей процес в нашій Єпархії. Патріарх Святослав пояснює що конечно шукати нові дороги що б приблизити людей до Бога. Це духовний зріст який приблизить нас до наших духовних джерел.

Нехай Новонароджений Ісус благословить нас усіх і нехай ми усі відчуємо радість та надію що Ісус приносить у світ.

+Петро

This post is also available in: Ukrainian